Een onderneming starten of overnemen

Het starten van een eigen onderneming begint met het nadenken over de juiste rechtsvorm. Wilt u een onderneming met of zonder rechtspersoonlijkheid? Hoe is de privéaansprakelijkheid geregeld?

Smalbraak Notarissen weet precies de voor- en nadelen van de rechtsvormen en zoekt met u naar de meest geschikte vorm. Smalbraak Notarissen zorgt ervoor dat u aan alle formaliteiten voldoet, en dat het oprichtingsproces volgens de wet verloopt.  Als u voor uzelf wilt beginnen of een bedrijf wilt starten, moet u besluiten of u een onderneming met of zonder rechtspersoonlijkheid wilt.

Ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid

Bij een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid bent u privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Zakelijke schuldeisers kunnen zich verhalen op zowel uw ondernemingsvermogen als op uw privévermogen. Er zijn vier bedrijfsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

  • Eenmanszaak 
  • Maatschap 
  • Vennootschap onder firma (vof) 
  • Commanditaire vennootschap (cv)

Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid (rechtspersonen)

Een rechtspersoon is, net als een mens, zelfstandig drager van (financiële) rechten en plichten. Dit betekent dat een rechtspersoon aansprakelijk is voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien, en niet uzelf. Er zijn verschillende bedrijfsvormen met rechtspersoonlijkheid. De volgende worden hierna besproken:

  • Naamloze vennootschap (NV) 
  • Besloten vennootschap (BV) 
  • Eenpersoonsvennootschap 
  • Coöperatie

Een rechtsvorm kiezen

De privéaansprakelijkheid bij ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid wil niet zeggen dat die bedrijfsvormen geen goede vorm zijn voor uw onderneming of samenwerkingsverband. Aan de keuze voor een bedrijfsvorm zijn meerdere juridische en fiscale gevolgen verbonden. Bij het beoordelen hiervan kan Smalbraak Notarissen u de helpende hand bieden.

Meer informatie

Heeft u interesse of heeft u nog vragen? Bel ons vrijblijvend op telefoonnummer 0570 612 737. Wij helpen u graag.

 
mr. J.G.R.C. Prinsen

mr. J.G.R.C. Prinsen (Jeroen)

Notaris, Mediator
Onroerend goed, Ondernemingsrecht
prinsen@smalbraak.nl

 
mr. J.T.J. Heijstek

mr. J.T.J. Heijstek (Jeroen)

Kandidaat-notaris
Ondernemingsrecht
heijstek@smalbraak.nl

 
mr. Thijssen

mr. Thijssen (Lilian)

Kandidaat-notaris
Ondernemingsrecht
thijssen@smalbraak.nl

 
Van Mil

Van Mil (Arita)

Secretaresse
Ondernemingsrecht
mil@smalbraak.nl